Fotoreis Bourgogne & Jura – Frankrijk

Ieder jaar gaan veel Nederlanders op vakantie naar Frankrijk. Op zoek naar mooi weer en de mediteraanse sferen rijden velen richting de Côte d’Azur en Provence. Onderweg snel een tussenstop op de grens van noord en zuid Frankrijk in de Bourgogne. Maar naar mijn idee onterecht, gebruiken velen de Bourgogne en Jura slechts als tussenstop en missen hiermee de echte pareltjes van Frankrijk.

Dit uitgestrekte gebied vraagt om een uitgebreidere fotoreis, daarom gaan we 5 dagen aan de slag. De reisdagen zijn niet alleen maar reisdagen; zowel de dag van aankomst als de dag van vertrek zijn we ook bezig met fotografie.

Daarom is een fotoreis naar deze streken uniek. Een afwisselende reis met aandacht voor de landschappen, de cultuur, ruimte om te ontspannen en heerlijk eten & drinken. Je komt gegarandeerd met spectaculaire foto’s thuis!

Ben jij een enthousiaste fotograaf, met liefde voor landschapsfotografie, en wil je graag nieuwe technieken leren in een kleine groep. Dan is deze fotoreis echt voor jou! De fysieke inzet is over het algemeen beperkt, en naast een goede camera en statief is een goede basiskennis van fotografie is voldoende om alles uit deze reis te kunnen halen.

Uniek

  • Grote diversiteit aan onderwerpen: o.a. landschappen, dorpjes, langere sluitertijden, sterren

  • Toplocaties voor lange sluitertijden en panorama’s

  • Fotograferen in een glooiend en "rijk" stuk van Frankrijk

  • Kleinschalig (maximaal 8 cursisten)

  • Begeleiding door fotograaf Erik Wardekker

  • Inbegrepen is ook het ontbijt en een uitgebreid 3-gangen diner

Locaties

Tijdens deze fotoreis doen we twee bijzondere regio’s van Frankrijk aan; Bourgogne en Jura.

De Bourgogne heeft veel verschillende gezichten, met platteland, wijngaarden, kanalen, rivieren en bossen. Mijn favoriete deel is het zuiden van de Bourgogne, waar de wijngaarden van de Côte d’Or geleidelijk overgaan in de weidsere valleien van de Clunisois en de Maconnais. Aan alles – het licht, de begroeiing, de bouwstijl – merk je dat hier het Zuiden begint! De uitdrukking “een Bourgondisch leven leiden” zal hier ooit zijn oorsprong moeten hebben gehad want de Bourgogne is een streek waar naast lekker eten en drinken ook cultuur en historie hand in hand gaan.

Ook het departement Jura is door de toeristen nog vrij onontdekt. De Jura verheft zicht als een bergmassief tussen Frankrijk en Zwitserland en kenmerkt zich door prachtige rivierdalen, talrijke meren en uitgestrekte bossen.

Accommodatie

Tijdens deze reis verblijven we in het dorpje Chardonnay. ’s Nachts slapen we in een eenvoudige maar comfortabele Gite. Daarnaast hebben we een prachtig authentiek Frans huis tot onze beschikking waar we gebruik kunnen maken van diverse faciliteiten. Chardonnay, gelegen tussen de wijnvelden, is daarmee een uitstekende uitvalsbasis voor onze fotolocaties. De meeste van deze locaties liggen in de Bourgogne, maar 1 dag maken we een uitstap naar de Jura. Vanuit onze accommodatie zijn de verschillende fotolocaties zeer makkelijk per auto te bereiken.

Privé kok

De reis is op basis van logies, ontbijt en diner. Een privé kok zal voor ons, naast een prima ontbijt, iedere avond een culinaire ontdekking verzorgen. De lunch verzorgen we zelf vanuit het huis of kopen we ter plekke op locatie.

Ons huis in Chardonnay Frankrijk
Een portret van Erik Wardekker

Begeleiding

De afgelopen 20 jaar ben ik als fotograaf werkzaam geweest. Naast het mogen fotograferen van veel bruiloften, families en modellen, organiseer ik met regelmaat workshops en fotoreizen. Want wat is er nou mooier dan op pad gaan met mede-fotografen naar een gebied waar de sluiter van je camera gewoon niet stil kan blijven staan? Het overdragen van kennis, kunde en enthousiasme vind ik fantastisch.

Ik ben bekend met de locaties, diverse technieken en het juist inzetten van een goede uitrusting. Daarmee weet ik het beste uit deze regio te halen en daag ik je uit in het maken van vernieuwende foto’s. Mede door het inzetten van nieuwe technieken stimuleer ik je in het verbeteren van jouw visie op fotografie.

Technieken

Tijdens deze fotoreis richt je je vooral op landschapsfotografie, maar in de breedste zin. We maken gebruik van statieven, spelen met lange sluitertijden met behulp van filters, maken panorama’s en leggen de nachtelijke hemel vast. Tijdens de fotobespreking komt ook het gebruik van Adobe Photoshop Lightroom aan bod.

In het programma is er voldoende ruimte om de sfeer van deze regio’s vast te leggen. Want tijdens het bezoeken van de landschappen en stadjes kun je de cultuur opsnuiven en lokale cuisine proeven!